Tvärsnitt
Vetenskapsrådet
Sök i Tvärsnitts arkiv
Om tvär|snitt
Tvärsnitt gavs ut 1980 - 2011. Fram till 2000 gavs den ut av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet (HSFR), därefter av Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap.
Essä:
Den svenska boken - ett collage

Den svenska boken fyller år den 20 december 1983. Den dagen för 500 år sedan avslutade den inkallade boktryckaren Johan Snell förstlingsverket

Dialogus creaturarum

, och därmed var en utveckling i gång som skulle få oöverskådliga följder för vårt land. Visserligen dröjde det innan en inhemsk bokproduktion kom i gång på allvar, och mer modern karaktär fick den först på 1700-talet. Men med bokens ökade vanlighet har en hel del av laddningen av det enskilda exemplaret och den enskilda titeln försvagats. I den äldre svenska bokhistorien kan därför varje bok pocka på vårt intresse. Visserligen har sagts att om man av den svenska bokens 500-åriga historia gjorde en bok på lika många sidor, skulle åtminstone 480 av dem ha tryckts på 1900-talet, men alla vet att det viktigaste i en bok ofta står i förordet.


Vill du läsa hela denna artikel? För att ta del av innehållet måste du beställa ett lösenord genom att fylla i formuläret nedan.

Beställ lösenord

Dina uppgifter
User information
CAPTCHA *

Efter att du skickat oss dina uppgifter kommer du att få ett mejl med lösenordet till artikeln. Vanligtvis får du mejlet inom ett par timmar, men i undantagsfall och när det är helg kan det dröja upp till ett par dagar. Lösenord anger du i fältet här nedan. Då visas den fullständiga artikeln på sidan.

2012-11-28
Tvär|snitt
Adress:
Tvärsnitt, Vetenskapsrådet
103 78 Stockholm

Besöksadress: Klarabergsviadukten 82
Epost: tvarsnitt@vr.se

Redaktör: Ragnhild Romanus
ragnhild.romanus@vr.se
Ansvarig utgivare: Arne Jarrick
arne.jarrick@vr.se
Projektansvarig: Jesper Wadensjö
jesper.wadensjo@vr.se
Författare:
Gunnar Broberg