Tvärsnitt
Vetenskapsrådet
Sök i Tvärsnitts arkiv
Om tvär|snitt
Tvärsnitt gavs ut 1980 - 2011. Fram till 2000 gavs den ut av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet (HSFR), därefter av Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap.
Porträtt:

Ju högre chef desto friskare

Intervju med folkhälsoforskaren sir Michael Marmot av Lisa Kirsebom

Satsa inte på vården — satsa på ett rättvist samhälle. Då blir människor friskare. Tvärsnitt har talat med folkhälsoforskaren sir Michael Marmot. Han har bland annat visat att höga chefer har mindre hjärtproblem än mellanchefer, som i sin tur är friskare än medarbetarna under dem. Låg status och känslan av att inte ha kontroll föder stress och ökar risken att bli sjuk


Vill du läsa hela denna artikel? För att ta del av innehållet måste du beställa ett lösenord genom att fylla i formuläret nedan.

Beställ lösenord

Dina uppgifter
User information
CAPTCHA *

Efter att du skickat oss dina uppgifter kommer du att få ett mejl med lösenordet till artikeln. Vanligtvis får du mejlet inom ett par timmar, men i undantagsfall och när det är helg kan det dröja upp till ett par dagar. Lösenord anger du i fältet här nedan. Då visas den fullständiga artikeln på sidan.

2012-11-14
Tvär|snitt
Adress:
Tvärsnitt, Vetenskapsrådet
103 78 Stockholm

Besöksadress: Klarabergsviadukten 82
Epost: tvarsnitt@vr.se

Redaktör: Ragnhild Romanus
ragnhild.romanus@vr.se
Ansvarig utgivare: Arne Jarrick
arne.jarrick@vr.se
Projektansvarig: Jesper Wadensjö
jesper.wadensjo@vr.se
Michel Marmot

Michel Marmot. Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Fakta/Sir Michael Gideon Marmot
Ålder: fyller 67 i januari 2012
Yrke: professor vid University College London, avdelningen för epidemiologi och folkhälsa
Familj: tre vuxna barn
Bor: i London
Oväntad kompetens: "Snarare en oväntad kompetensbrist. Jag spelar viola extremt dåligt, men med viss entusiasm. Jag spelar i en stråkkvartett som åtminstone i teorin övar tillsammans en gång i veckan."

 
Sex vägar till folkhälsa
Rapporten Fair Society, Healthy Lives (The Marmot Review) presenterar sex politiska mål för det samhälle som vill minska ojämlikheter i hälsa i befolkningen:
·         En god start i livet för alla barn
·         Stöd till barn, unga och vuxna att utvecklas till sin fulla kapacitet, och ta kontroll över sina liv
·         Trygg anställning och en god arbetssituation för alla
·         Bra boende för alla
·         Ett hälsosamt och hållbart samhälle
·         Bättre hälsoförebyggande arbete

 
Sir Michael Marmot om...
... kritikern som kallade hans vetenskapliga arbete "ideologi med bevis".
"Det tog jag som beröm. Vi har en ideologi, och det är att ojämlikheter i hälsa som går att undvika, men som inte åtgärdas, är oacceptabla."

 
... politik.
"Ojämlikhet i hälsa behöver vara en del av all politik. Vi måste överväga varje besluts långsiktiga effekt på människors liv och hälsa."

 
... ekonomi.
"Den ekonomiska krisen leder naturligtvis till påfrestningar för många människor. Det ökar risken för sämre fysisk och psykisk hälsa. Vi behöver fina sätt att mildra de effekterna."

 
... musik.
"Absolut bäst är att spela med musiker som är bättre än du själv. Det finns en speciell plats i himlen för dem som spelar bra och samtidigt är toleranta gentemot dem som spelar sämre."