Tvärsnitt
Vetenskapsrådet
Sök i Tvärsnitts arkiv
Om tvär|snitt
Tvärsnitt gavs ut 1980 - 2011. Fram till 2000 gavs den ut av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet (HSFR), därefter av Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap.
Porträtt:

28 år på Österåker

Intervju med AnnBritt Grünewald

AnnBritt Grünewald har levt med den svenska kriminalvården i mer än 40 år. Hon har gjort sig känd som en varm förespråkare för human fångvård, med betoning på just "vård". Trots att det är 14 år sedan hon lämnade posten som fängelsechef på Österåker är hon lika engagerad i frågor om brott och straff idag.


Vill du läsa hela denna artikel? För att ta del av innehållet måste du beställa ett lösenord genom att fylla i formuläret nedan.

Beställ lösenord

Dina uppgifter
User information
CAPTCHA *

Efter att du skickat oss dina uppgifter kommer du att få ett mejl med lösenordet till artikeln. Vanligtvis får du mejlet inom ett par timmar, men i undantagsfall och när det är helg kan det dröja upp till ett par dagar. Lösenord anger du i fältet här nedan. Då visas den fullständiga artikeln på sidan.

2012-11-09
Tvär|snitt
Adress:
Tvärsnitt, Vetenskapsrådet
103 78 Stockholm

Besöksadress: Klarabergsviadukten 82
Epost: tvarsnitt@vr.se

Redaktör: Ragnhild Romanus
ragnhild.romanus@vr.se
Ansvarig utgivare: Arne Jarrick
arne.jarrick@vr.se
Projektansvarig: Jesper Wadensjö
jesper.wadensjo@vr.se
AnnBritt Grünewald

AnnBritt Grünewald. Foto: : Laura Leyshon/Scanpix


Namn: AnnBritt Grünewald
Ålder: 70 år i november 2011
Familj: Maken Björn, tre vuxna söner, fem barnbarn
Bor: Lägenhet i Säter
Utbildning: Beteendevetare och konsthistoriker
Böcker:Trots allt möjligt (1997), Den förlorade sonen (1999) och Tantvarning! (2003)

AnnBritt Grünewald om...

... rättspsykiatrisk vård:
"Tillräknelighetsbegreppet är svårt, och har utretts gång på gång. Nu har lagstiftningen blivit för restriktiv, tycker jag. Det är ju nästan omöjligt att döma en människa till rättspsykiatrisk vård, hur tokig hon än är. Trots att vi vet rättspsykiatrisk vård ger mycket bättre resultat än kriminalvård."

... åren som styrelseordförande för Högskolan Dalarna:
"Det var verkligen inte my cup of tea. Idag har jag uppdrag som passar mig mycket bättre."

... den förestående 70-årsdagen:
"Inte mycket att uppmärksamma; alla människor klarar som bekant av att fylla år. Men nästa sommar firar jag och Björn guldbröllop, och det, däremot, är en bedrift värd att uppmärksamma. Hur man håller ihop äktenskapet? Jag brukar tala om vikten av att lämna utrymme för den andre. Att man delar det mesta, men har lite utrymme för sig själv. Ett eget rum, som Virginia Woolf skrev."