Tvärsnitt
Vetenskapsrådet
Sök i Tvärsnitts arkiv
Om tvär|snitt
Tvärsnitt gavs ut 1980 - 2011. Fram till 2000 gavs den ut av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet (HSFR), därefter av Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap.
Essä:
Godhetens dilemma

Medmänsklighet och realpolitik i det internationella hjälparbetet

Vi skänker alla pengar till någon hjälporganisation, särskilt vid större katastrofer. Några av oss tar oss ut i världen som biståndsarbetare; andra hjälper flyktingar eller är semesterfamiljer för utländska barn. Efter första världskriget var Danmark och Sverige bland de länder som gärna ville hjälpa det nödlidande Centraleuropa. Det gjorde vi genom att ta emot barn från krigsdrabbade länder. 1920-talets krigsbarnshjälp hade emellertid flera bottnar. Det handlade om godhet, men också om politik. I de händelserna speglas en problematik, som vi aldrig kan skygga för.


Vill du läsa hela denna artikel? För att ta del av innehållet måste du beställa ett lösenord genom att fylla i formuläret nedan.

Beställ lösenord

Dina uppgifter
User information
CAPTCHA *

Efter att du skickat oss dina uppgifter kommer du att få ett mejl med lösenordet till artikeln. Vanligtvis får du mejlet inom ett par timmar, men i undantagsfall och när det är helg kan det dröja upp till ett par dagar. Lösenord anger du i fältet här nedan. Då visas den fullständiga artikeln på sidan.

2012-11-28
Tvär|snitt
Adress:
Tvärsnitt, Vetenskapsrådet
103 78 Stockholm

Besöksadress: Klarabergsviadukten 82
Epost: tvarsnitt@vr.se

Redaktör: Ragnhild Romanus
ragnhild.romanus@vr.se
Ansvarig utgivare: Arne Jarrick
arne.jarrick@vr.se
Projektansvarig: Jesper Wadensjö
jesper.wadensjo@vr.se
Författare:
Monika Janfelt, f 1964, adjunkt, Syddansk universitet, Odense